Nyhetsbrev juni 2017
Buskerud kommunerevisjon
Illustrasjon: Adobe Stock

Ny personvernlov

I mai 2018 får Norge nye personvernregler, når EUs personvernforordning trer i kraft. Før reglene trer i kraft må alle kommuner ha oversikt over hvilke personopplysninger de behandler. Reglene innebærer bl.a. at alle offentlige virksomheter skal ha personvernombud, og Datatilsynet tilbyr opplæring. Datatilsynet legger til grunn at offentlig virksomhet tilsvarer virksomhet som er omfattet av offentleglova, men det kan komme nærmere avklaringer i forbindelse med at loven er på høring. Offentlige virksomheter kan ha felles personvernombud, men det er ikke avklart i hvilket omfang en kan ha slik deling. Mer informasjon om de nye reglene kan du finne hos Datatilsynet.

 

 

Nye avgiftskoder jf omlegging til omsetningsoppgave mva

Vi håper alle har fått på plass kodeverk som sikrer korrekt utfylling av ny Skattemelding fra og med 1. termin 2017, spesielt med tanke på nye regler for rapportering av merverdiavgift ved import av varer fra utlandet, og en mer detaljert rapportering av omsetningen. For de som ikke har fått tilpasset regnskapssystemet med nye konti og/eller koder anbefaler vi at dette gjøres så fort som mulig. Mer om hva som inngår i de enkelte kodene kan du lese her.

Innføring av nye standardkoder for utveksling av regnskapsdata

Vi anbefaler at alle tar kontakt med systemleverandør med tanke på nye standardiserte rapporteringskoder som skal være på plass 1.1.2018. Mer om dette finnes her.

 

Illustrasjon: Pixabay

Endring av stiftelsesloven

Det er foreslått endringer i stiftelsesloven. Det har vært betydelige endringer i stiftelsessektoren som medfører et behov for endringer i stiftelsesloven. Lovforslaget gir blant annet en presisering av styrets ansvar for kapitalforvaltningen i stiftelsen, endringer i krav til styresammensetning når stat, kommune eller fylkeskommune velger styremedlemmer, samt at grunnkapitalen ikke kan endres etter stiftelse. Videre innebærer lovforslaget endringer som gjør loven teknologinøytral.

Endring i aksjeloven

Det er foreslått en rekke moderniseringer og forenklinger i aksjeloven. Forslagene innebærer blant annet at aksjeloven blir enklere å forstå, noen forenklinger for næringslivet, samt at loven blir teknologinøytral.

 

 

 
Illustrasjon: Pixabay

Elevenes skolemiljø

Nytt kapitel 9a om elevenes skolemiljø i opplæringsloven skal tre i kraft fra 1. august 2017. Fra denne datoen skal alle grunnskoler og videregående skoler praktistere ett nytt regelverk og være forberedt på å oppfylle de nye rettighetene elevene har fått om skolemiljøet. Blant det som er nytt er nulltolleranse mot mobbing, aktivitetsplikt som erstatter enkeltvedtak og dokumentasjonsplikt.

Les mer om endringene her

 

Illustrasjon: Bly

Gode og tilgjengelige digitale tjenester

Digitalisering gjør det mulig å skape mer inkluderende lokalsamfunn. KS’ digitaliseringsstrategi for kommuner og fylkeskommuner 2017-2020 har følgende visjon: Gode og tilgjengelige digitale tjenester styrker dialogen med innbyggere og næringsliv og gir gode lokalsamfunn.

Les mer om digitaliseringsstrategien her

 

 

 
Foto: Flickr

Nytt om kommunesammenslåing

Regjeringen foreslår å lovfeste et unntak fra plikten til å justere merverdiavgiftskompensasjon ved kommunesammenslåinger og -delinger. Forslaget innebærer at kommuner og fylkeskommuner som blir slått sammen eller delt med hjemmel i inndelingslova §§ 4 og 5, ikke må justere tidligere kompensert merverdiavgift når bygninger, anlegg og annen fast eiendom blir overført til ny kommune. Les mer i Prop. 130 LS (2016-2017), kapittel 14.

 

 

Foto: Pixabay

Forvaltningsrevisjon

På oppdrag fra kontrollutvalgene, retter BTV-revisjonene søkelyset på dagsaktuelle problemstillinger.

Barneverntjenesten i kommunen skal sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg. BTV-revisjonene har gjennomført flere prosjekter hvor flere aspekter ved dette tjenestetilbudet har blitt belyst.

Buskerud Kommunerevisjon har i 2017 to prosjekter i arbeid innfor barnevern; Nedre Eiker kommune hvor problemstillingene går på hvordan barnevernstjenesten arbeider i saker der omsorgsovertakelse blir vurdert samt hvordan barnevernstjenesten følger opp barn etter omsorgsovertakelse. I Drammen kommune er formålet å vurdere om overgangen fra bekymring til iverksettelse av tiltak i barnevernstjenesten fungerer tilfredsstillende.

Rapportene vil bli lagt ut på vår hjemmeside når de er rapportert til kontrollutvalgene.

 

 

Revidert veileder for anskaffelse av helse- og sosialtjenester

Revidert veileder er nå i samsvar med det nye anskaffelsesregelverket. Den reviderte versjonen av veilederen omtaler også de nye reglene om tjenestekonsesjoner og hvordan de kan brukes for helse- og sosialtjenester. Kapittelet om offentlig støtte er også revidert, og beskriver hvilke muligheter det er for å gi støtte til helse- og sosialtjenester.

Du finner veilederen her

 

 

KRS nr. 4- endelig standard

 

 

KRS nr. 4 er gjort om fra foreløpig til endelig kommunal regnskapsstandard med virkning fra regnskapsåret 2018. Sammenlignet med den foreløpige standarden er det gjort enkelte omstruktureringer og omskrivninger, men det er i liten grad realitetsendringer i standarden. Les mer om standarden med veiledning her

 

 

 

Registrering i Brønnøysund-registrene

På generelt grunnlag anbefaler vi at man gjennomgår sine registreringer i Brønnøysundregistrene for å påse at informasjonen som ligger her er korrekt. Kommunale enheter bes spesielt om å sjekke hvordan man er registrert i forhold til merverdiavgift, dvs. om man er registrert som et eget avgifts-subjekt eller samme subjekt som kommunen, da dette kan få konsekvenser for avgiftsberegning mellom enhetene.

 

 

 

 
Buskerud
kommunerevisjon IKS
Postboks 4197, 3005 Drammen
post@bkr.no
Telemark
kommunerevisjon IKS
Postboks 2805, 3702 Skien
post-tkr@tekomrev.no
Vestfold
kommunerevisjon
Gannestadveien 2, 3184 Borre
post@vestfoldkommunerevisjon.no