Nyhetsbrev november 2017
Buskerud kommunerevisjon
Foto: Adobe Stock 

Digitalisering i kommunal sektor

Staten har utarbeidet en nytt digitaliseringsrundskriv for statlig sektor. Rundskrivet viser bl.a. til flere lovkrav, og som også gjelder kommunene. Du kan lese mer om dette her.

Noen av kravene som er satt gjelder bl.a. deling og tilgang på geodata, krav til informasjonssikkerhet og personvern. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har utarbeidet grunnprinsipper for IKT-sikkerhet, som beskriver hva en virksomhet bør gjøre for å sikre IKT-systemet og hvorfor. Du kan lese mer om grunnprinsippene her.

 
Foto: Flickr

Nytt om kommunesammenslåing

Det er utarbeidet en rapport av Telemarksforskning og Deloitte om erfaringer og lærdom fra sammenslåingsprosessen mellom Sandefjord, Andebu og Stokke. Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra KS, som på bakgrunn av rapporten har utarbeidet en samling gode råd til andre kommuner. Du kan lese om dette her.

GKRS har fastsatt et notat om regnskapsmessige problemstillinger knyttet til kommunesammenslåinger.

I debatten om kommunereformen er det mange begreper som benyttes- her finner du kommunereformen fra a til å.

Foto: Pixabay 

Nytt fra GKRS om regnskapsstandarder

KRS nr. 6 «Noter og årsberetning» er vedtatt endret fra foreløpig til endelig standard.

Det kommer endringer som følge av ny likestillings- og diskrimineringslov, hvor kravene til redegjørelse av likestilling og diskriminering i kommunens årsberetning oppheves fra 1. januar 2018.

Videre er det også gjort mindre justeringer i KRS nr. 13 om regnskapsmessige problemstillinger ved engasjement i selskaper.

 

 
Foto: Pixabay

Systematisering av kunnskap om klimarelaterte hendelser

En rekke alvorlige og klimarelaterte hendelser har rammet over hele verden i 2017. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har lenge påpekt behovet for bedre systematisering av kunnskap om slike hendelser.

Klimaendringene vil utfordre oss stadig mer i fremtiden, og vil kreve forebygging. DSB fremholder at dagens kunnskap har mangler, men at et skritt på veien kan være prosjektet «Kunnskapsbanken». Naturfareforum er et samarbeid for effektiv og samordnet arbeid med forebygging av skader knyttet til naturfare i Norge. DSB, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens vegvesen og andre aktører skal legge til rette for å samle og dele kunnskap, først om naturfarer, og andre områder innen samfunnssikkerhet vil inkluderes etter hvert.

Foto: Pixabay

Bedre innkjøp i offentlig sektor

NHO har utarbeidet en veileder som offentlige bestillere kan bruke for å velge bort useriøse leverandører. Veilederen omfatter avvisningsbestemmelsene i regelverket for offentlige anskaffelser. Les mer om veilederen Hvordan sikre valg av seriøse leverandører.

Skatteetaten har inngått samarbeidsavtaler med noen av landets største innkjøpere i byggebransjen for å gi dem et godt beslutningsgrunnlag slik at de ikke gir kontrakter til kriminelle aktører.

Dersom miljø brukes som tildelingskriterium ved offentlige anskaffelser, bør dette som hovedregel vektes med 30 %. Denne bestemmelsen kom inn i forskrift om offentlige anskaffelser § 7-9 den 1. mai 2017. Difi har beskrevet God anskaffelsespraksis og egnede rutiner for å ivareta klima og miljø.

 

Borettslag kan få momskompensasjon

Fra 1. januar 2017 ble merverdiavgiftskompensasjonsordningen utvidet til å omfatte borettslag og eierseksjonssameier hvor botilbudet fremstår som et integrert heldøgns helse- og omsorgstilbud i kommunens lovpålagte tjenestetilbud. Det er nå utarbeidet en egen forskrift som inneholder vilkårene for å ha rett til slik kompensasjon. Du kan lese om den her

Endringer i barnevernloven

 

Regjeringen foreslår flere endringer i barnevernloven. Endringene skal styrke barneperspektivet i loven og bidra til å forbedre saksbehandlingen i barnevernet. Loven skal bli en rettighetslov. Lovforslaget er sendt Stortinget for behandling.

Du kan lese om forslaget her

 

 
Illustrasjon: Udir

Forvaltningsrevisjon

På oppdrag fra kontrollutvalgene, retter BTV-revisjonene søkelyset på dagsaktuelle problemstillinger. 

Skolene skal bidra til at barn og unge mestrer, lærer og utvikler seg. Fra 1. august 2017 er det vedtatt et nytt regelverk om skolemiljø. Dersom foresatte eller andre melder fra om at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø, har skolen en uke på å iverksette tiltak. Dersom skolen ikke iverksetter tilstrekkelige tiltak, kan saken meldes til fylkesmannen. Du kan lese mer om de nye reglene her.

Buskerud kommunerevisjon IKS har i perioden 2016-2017 gjennomført forvaltningsrevisjon i videregående skole i Buskerud fylkeskommune, samt skole i Drammen kommune. I fylkeskommunen undersøkte vi om vold, trusler og trakassering av elever rettet mot ansatte i videregående skole var av et slikt omfang at det påvirket arbeidsmiljøet, samt forebyggende tiltak. I Drammen kommune undersøkte vi kommunens oppfølging av vårt prosjekt innenfor elevenes psykososiale skolemiljø utført i 2013/2014, og i hvilken grad iverksatte tiltak fungerer. Man kan lese mer om rapportene her

Illustrasjon: Pixabay

Venteliste og opphold på sykehjem

Pasient- og brukerrettighetsloven og helse- og omsorgstjenesteloven ble fra 1. juli 2017 endret for å tydeliggjøre retten til sykehjemsplass og kommunenes plikt til å tilby slike tjenester. I tillegg skal kommunene vedta forskrifter om kriterer og utarbeide ventelister.

1. juli 2017 ble kommunene pålagt å føre ventelister for sykehjemsplasser for å skape mer forutsigbarhet for eldre og pårørende. Fylkesmennene rapporterer at de per september 2017 har et mangelfult tallmateriale, da kun halvparten av fylkesmennene har mottatt rapporteringer fra kommunene.

 

 
Illustrasjon: KS

Veileder i ytringsfrihet og varsling

KS har lagt fram en ny veileder om ytringsfrihet og varsling. Som del av kunnskapsgrunnlaget for den nye veilederen er en rapport som Fafo utarbeidet på oppdrag fra KS tidligere i år. Du kan lese om veilederen og rapporten her.

Foto: Pixabay

Redusert betaling i barnehager

Utdanningsdirektoratet oppsummerer ulike aspekter ved foreldrebetaling for barnehageplass.

Les mer om om makspris og moderasjonsordninger her.

 

 

Kommunenes arbeid med sosiale tjenester

Det er laget en oppsummering av det landsomfattende tilsynet med kommunene sitt arbeid med sosiale tjenester til personer mellom 17 og 23 år .

Kommunalt disponerte utleieboliger

Det er foreslått å endre tilskuddsordningen til Husbanken slik at flere kommunalt disponerte utleieboliger omfattes av ordningen. Det er utarbeidet en forskrift, som nå er sendt på høring, med frist i november. Du kan lese mer om dette her.

 

Merverdiavgiftskompensasjon for rus- og psykiatriboliger

Regjeringen har i Statsbudsjettet 2018 fulgt opp Stortingets anmodningsvedtak om forståelsen ogpraktiseringen av merverdiavgiftskompensasjonsregelverket for rus- og psykiatriboliger. Les mer om dette her

Notat om skatteutgifter i kommuneregnskapet

Kommuner er bare skattepliktige på et fåtall områder. Etter innføring av skatteplikt for kommuner på håndtering av næringsavfall, har skatteplikt blitt aktuelt for flere kommuner. De kommunale regnskapsreglene regulerer ikke regnskapsføring av skatteutgifter spesielt. GKRS har derfor fastsatt et notat hvor den regnskapsmessige behandlingen av skatteutgifter i kommuneregnskapet drøftes.

 

Nye regler om trekkfri kostgodtgjørelse

Skatteetaten har kommet med en kunngjøring som tar sikte på å avklare tjenestereisebegrepet på dagsreiser innenlands, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-12 fjerde ledd. «Trekkfri utgiftsgodtgjørelse på dagsreiser innenlands i oppdrag for arbeidsgiver - det skattemessige reisebegrepet». De nye reglene trer i kraft allerede 1. november 2017.

 

 
Buskerud
kommunerevisjon IKS
Postboks 4197
3005 Drammen
post@bkr.no
Telemark
kommunerevisjon IKS
Postboks 2805,
3702 Skien
post-tkr@tekomrev.no
Vestfold
kommunerevisjon
Sollistrandsveien 12,
3187 Horten
post@vestfoldkommunerevisjon.no