Nyhetsbrev mars 2018
Buskerud kommunerevisjon
Foto: Christine Balderas/iStock

Likevel krav til redegjørelse for likestilling mv. i årsberetningen

Kommuner og fylkeskommuner har fremdeles plikt til å redegjøre for likestilling og diskriminering i sine årsberetninger. Dette ble klart etter at Stortinget i desember 2017 vedtok å gjeninnføre redegjørelsesplikten, som opprinnelig ble opphevet som følge av ny likestillings- og diskrimineringslov. Lovvsaken er ferdigbehandlet og sanksjonert i statsråd.

Les mer

 
Foto: Pixabay

Om forvaltningsrett – fiktive saksbehandlere

Sivilombudmannen oppdaget gjennom klagebehandling av enkeltsaker, at det av og til ble brukt fiktive navn saksbehandlere. I noen tilfeller var navn på saksbehandlere utelatt. Nærmere undersøkelser fra Sivilombudsmannen viste at dette var en praksis som var blitt særlig aktuell i utlendingsforvaltningen. Sivilombudsmannen mener at en slik praksis er problematisk i forhold til klagerens mulighet til å vurdere saksbehandlernes habilitet, og ber derfor Justisdepartementet å se på saken.

Foto: Pixabay

Varslervern 

Varslingsutvalget er et utvalg satt ned av Arbeids- og sosialdepartementet, og dette utvalget skal foreta en helhetlig gjennomgang av varslingsreglene i arbeidsmiljøloven. Utvalgets utredning skal legges frem innen 15. mars 2018, hvor det skal fremkomme eventuelle behov for lovendringer og/eller andre tiltak som kan styrke varslervernet i norsk arbeidsliv.

 
Foto: Pixabay

Skatt på diettgodtgjørelse

De nye reglene trådte i kraft allerede 01.11.2017, i etterkant av en kunngjøring fra Skattedirektoratet, men det har siden dette vært en del usikkerhet om hvordan kunngjøringen skulle tolkes. 

 

Les mer

Foto: Freeimages.com

Satser for kommunal egenbetaling for barneverntiltak

Det er fastsatt nye satser for kommunal egenbetaling for barnevernstiltak for 2018. Du kan lese om de nye satsene her.

 
Foto: Privat

Ny metodikk for innkjøp og prosjektstyring

Difi i samarbeid med NTNU og Universitetet i Agder bistår flere kommuner i gjennomføring av pilotprosjekt for å teste ut en metode for innkjøp - prestasjonsinnkjøp - Best Value Procurement (BVP). Du kan lese mer om dette og Norges første offentlige BVP-kontrakt på bygg, en kontrakt på bygging av en barnehage i Oslo, her.

Foto: Pixabay

Kassasystem

Fra 1. januar 2017 måtte kassasystem som tilbys i det norske markedet tilfredsstille kravene i Kassasystemloven og forskriften, et av tiltakene for å motvirke svart økonomi. I henhold til ny § 10 a i bokføringsloven skal bokføringspliktige fra 1. januar 2019 registrere og dokumentere kontantsalg ved bruk av kassasystem med produkterklæring som tilfredsstiller krav i kassasystemloven.

Les mer

 
Foto:Pixabay

Etikkarbeid i kommunesektoren

KS har lagt fram en ny rapport som viser status for etikkarbeidet i kommunesektoren, og det er utarbeidet råd for etikkarbeidet. Rapporten viser at de grunnleggende delene av etikkarbeidet er på plass i kommunal sektor. Den viser også at mange enhetsledere er kjent med at det foregår uetisk atferd i kommunesektoren, for eksempel favorisering, men også en oppfatning av at korrupsjon er et lite problem. Les mer om dette her.

Presentasjon av rapporten finner du her.

Foto: Arkivverket

Ny arkivforskrift

Fra 1. januar 2018 trådte ny arkivforskrift og den nye riksarkivarens forskrift i kraft. Den nye arkivforskriften erstatter detaljerte regler med mer overordnede og funksjonelle krav, og noen av detaljene er overført til riksarkivarens forskrift. Det er også tatt hensyn til at dokumenter produseres og utveksles i digitale lagringsmedier. Kravet om internkontroll i arkivarbeidet er tydeliggjort.

Les mer

 

 
Foto: Pixabay

Nytt om kommunesammenslåing

Her finner du en oversikt over kommunesammenslåinger og nye kommunenavn.

Kommunal- og moderniseringsutvalget har fastsatt nye kommune- og fylkesnummer, som vil gjelde fra 1. januar 2020.

Det er mange detaljer som skal på plass når kommuner og fylkeskommuner slås sammen. Det er utarbeidet en egen sjekkliste for oppgaver som skal gjennomføres på IKT-siden ved sammenslåing. Sjekkliste for sammenslåing finner du her.

Kommunal- og moderniseringsdepartemenet har fastsatt åtte forskrifter om kommune- og fylkessammenslåinger, med blant annet navn på nye kommuner og antall medlemmer i de nye kommunestyrene og fylkestingene.

Ekspertutvalget som har vurdert nye oppgaver til fylkeskommunene leverte sin rapport 1. februar 2018.

Kommunal- og moderniseringsutvalget har nå rapporten på høring, med høringsfrist til den 9. mai 2018.

Foto:  Freeimages.com

Forvaltningsrevisjon

På oppdrag fra kontrollutvalgene, retter BTV-revisjonene søkelyset på dagsaktuelle problemstillinger.

Tidligere undersøkelser både av Riksrevisjonen og Oxford Research AS viser at både stat og kommune har mangelfull journalføring. Offentlighet om forvaltningens arbeid er viktig i et demokrati. Forvaltningen skal gi alle mulighet til å kontrollere saksbehandlingen og delta i demokratiske prosesser. Dette forutsetter at dokumenter arkiveres og journalføres. God arkivering og forvaltning av informasjon bidrar også til effektiv drift.

Telemark kommunerevisjon IKS har i perioden 2016 -2017 gjennomført forvaltningsrevisjon av journalføring og arkiv i Kviteseid, Hjartdal, Sauherad, Skien og sist i Porsgrunn. Her undersøkte vi hvordan kommunen sikrer at dokumenter journalføres og arkiveres i samsvar med gjeldende krav, hvor vi også så på registrering og arkivering av SMS og henvendelser i sosiale medier.

Du kan lese mer om dette her.

 

 
Foto: Datatilsynet

EUs nye personvernlovgivning

Fra mai 2018 vil den nye lovgivningen fra EU sitt arbeid med personvern også gjelde for Norge. Det nye personvernregelverket legger vekt på ansvarlighet og internkontroll hos virksomheten fremfor forhåndskontroll fra Datatilsynet. Det er utarbeidet en veiledning for virksomheter om de nye reglene.

 

 

 

 

SAF-T regnskap

Finansdepartementet vedtok 22. desember 2017 endring i bokføringsforskriften, som innebærer at bokføringspliktige fra 1. januar 2020 blir forpliktet til å gjengi elektronisk bokførte opplysninger i standardisert form.

Les mer

 
Buskerud
kommunerevisjon IKS
Postboks 4197,
3005 Drammen
post@bkr.no
Telemark
kommunerevisjon IKS
Postboks 2805,
3702 Skien
post-tkr@tekomrev.no
Vestfold
kommunerevisjon
Sollistrandveien 12,
3187 Horten
post@vestfoldkommunerevisjon.no