Nyhetsbrev juni 2018
Buskerud kommunerevisjon
Foto:  Pixabay.com

Personvern

I forbindelse med EUs personvernforordning (GDPR) får Norge en ny personopplysningslov. Loven vil ikke tre i kraft før GDPR er innlemmet i EØS-avtalen. Dette skjer tidligst i juli i år. 

Les mer her

Digitalisering

KS har utarbeidet råd for å lykkes med digitale omstillingsprosesser. Erfaringer fra kommuner viser at det er viktig med ledere som tar aktivt eierskap og at alle ansatte blir involvert.

Les mer her

 
Foto: Pixabay.com

Kommunale svømmeanlegg og merverdiavgift på brukerbetaling

Det har i den senere tid vært en rekke oppslag i media om mva-behandlingen for kommunale svømmeanlegg. Skatteetaten har i flere saker varslet om at kommuner må tilbakeføre kompensert merverdiavgift som er utbetalt i forbindelse med bygging av slike anlegg. Brukerbetaling reiser også spørsmål om det må beregnes merverdiavgift av vederlaget (12 %). Les artikkelen her. Dette forutsetter imidlertid at svømmeanlegget kan anses som et opplevelsessenter/badeland. Dette kan du lese mer om i den nye Merverdiavgiftshåndboken for 2018.

Foto: Pixabay.com

Selvkost

For en rekke kommunale betalingstjenester utgjør kostnadene ved å produsere tjenesten – kommunens selvkost en øvre grense for hva kommunen kan ta i gebyr for tjenesten. I dette notatet drøfter GKRS hvordan bestemmelsene om selvkost innvirker på kommunens årsregnskap. Notatet drøfter ikke hvordan selvkost beregnes, men henviser til sentrale retningslinjer på området. Les notatet her.

Avfallforebygging og hytterenovasjon til selvkost

Kommunene får mer ansvar for avfallforebygging. Gråsoner i regelverket om selvkost har gitt hodebry. KS Bedrift har nå fått en avklaring fra Miljødirektoratet som var verdt å vente på. Les mer her.

 
Foto: Pixabay.com

En trygg og aktiv alderdom

Regjeringens eldrereform "Leve hele livet" løfter frem 25 løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som skal gi eldre en trygg og aktiv alderdom. Kommuner som tar de gode løsningene i bruk vil bli belønnet i statlige støtteordninger. Reformperioden vil starte 1. januar 2019 og vare frem til 2023.

Foto: Pixabay.com

Introdukjonsordningen

Stortinget har vedtatt endringer i introduksjonsloven. En av endringene er at kommunene får plikt til å sørge for opplæring for asylsøkere på mottak. Dette har tidligere vært en frivillig ordning. Dessuten blir kravet om arbeids- eller utdanningsrettede tiltak tydeliggjort. Les mer her.

 

 
Foto: Pixabay.com

Anskaffelser

Det er viktig at kommunen gjør gode anskaffelser, og på Anskaffelser.no finnes nyttig informasjon om offentlige anskaffelser. Veileder til anskaffelsesforskriften er nå oppdatert og det har kommet ny veiledning om forsyningsforskriften.Les mer her.

Det er laget ny veileder om miljøkrav og miljødokumentasjon, som viser hvordan kommunene kan sette miljøkrav i anskaffelsesprosessen. Les mer her.

Det er også laget en ny kravspesifikasjon for anskaffelser av kommunale boliger, som kan gi besparelser for kommunene. Les mer her.

 

Foto: Pixabay.com

Nytt om kommunesammenslåing

I kommuneproposisjonen for 2019 presenteres det videre arbeidet for fortsatt endringer i kommunestrukturen. Les mer om dette her.

Kommunenes Sentralforbund (KS) har laget en veileder til offentlige anskaffelser ved kommunesammenslåinger. Les mer om rådene her.

Rapporten om nye oppgaver til fylkeskommunene hadde en høringsfrist den 9. mai. KS har samlet alle høringssvarene fra fylkeskommuner, kommuner og KS her.

 
Foto: Pixabay.com
 

Gevinstuttak i private barnehager

Telemarksforskning har skrevet en rapport om økonomiske resultater i private barnehager, og om betydningen av tilskuddsmodellen. Les rapporten her.

Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Kommunal beredskapsplikt

Veilederen fra 2012 om kommunal beredskapsplikt er fra april 2018 erstattet med en ny. Les den nye veilederen her.

 

Kommunens registrering i Merverdiavgiftsregisteret

I etterkant av ny merverdiavgiftslov fra 1. januar 2010, har det vært usikkert om en kommune kan samle all sin avgiftspliktige virksomhet på ett registreringsnummer i Merverdiavgiftsregisteret. I siste utgave av Merverdiavgiftshåndboken kap 2-1.5 er det tatt inn en presisering om at kommunene fortsatt må ha minst to registreringsnummer.

Endringer i KRS nr.3

Styret i GKRS har fastsatt noen mindre endringer i KRS nr. 3 for å presisere hva som er gjeldende forståelse av kommunelovens bestemmelser om betaling av minimumsavdrag. Bestemmelsen må forstås som et krav om at det årlig må betales avdrag, slik at lånegjelden i realiteten reduseres med et beløp minst tilsvarende minimumsavdraget.

 
Foto: Pixabay.com

Åpenhetsråd til kommunene

Pressens offentlighetsutvalg gir kommunene en rekke råd slik at informasjon blir tilgjengeliggjort og innbyggere kan gjøre seg opp meninger på et opplyst grunnlag. Rådene finner du her.

 Foto: Freeimages.com

Forvaltningsrevisjon

På oppdrag fra kontrollutvalgene, retter BTV-revisjonene søkelyset på dagsaktuelle problemstillinger.

Kommunene har en betydelig kjøpermakt som gir mulighet til å påvirke leverandører og markeder i bærekraftig retning. Det er et mål at kommunene skal gjøre klimavennlige innkjøp og motvirke sosial dumping i arbeidslivet.

Telemark kommunerevisjon IKS har i perioden 2017 -2018 gjennomført forvaltningsrevisjon av kommunens anskaffelsespraksis i Seljord og Porsgrunn. I Porsgrunn så vi spesielt på hvordan kommunen følger opp sitt samfunnsansvar, hvor vi bl.a. har sett på miljøhensyn, tiltak mot sosial dumping og om det vises sosialt ansvar i anskaffelsene. Les rapporten her.

 
Buskerud
kommunerevisjon IKS
Postboks 4197,
3005 Drammen
post@bkr.no
Telemark
kommunerevisjon IKS
Postboks 2805,
3702 Skien
post-tkr@tekomrev.no
Vestfold
kommunerevisjon
Sollistrandveien 12,
3187 Horten
post@vestfoldkommunerevisjon.no