Buskerud kommunerevisjon
Foto: Pixabay 

Ny kommunelov innebærer nye forskrifter

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sendt nye forskrifter til kommunelovens økonomibestemmelser på høring.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har også sendt på høring forslag til endringer av internkontrollbestemmelser i en rekke lover og forskrifter på ulike sektorer. Endringene er en konsekvens av at reglene om internkontroll med kommuneplikter i hovedsak skal følge av den nye kommuneloven og ikke av særlovgivningen.

 

 
Foto: Pixabay

Ny barnevernlov sendt på høring

Barne- og likestillingsdepartementet har sendt forslag til en ny barnevernslov på høring. Målet med den nye loven er å sette barnas behov i sentrum, bidra til bedre faglig arbeid og styrke rettssikkerheten for barn og foreldre. Gjeldende barnevernlov er over 25 år gammel, og det trengs en mer tilgjengelig lov som er bedre tilpasset dagens samfunn.

Foto: Pixabay

Ny forvaltningslov

Forslaget til ny forvaltningslov er sendt på høring. I forslaget er mange av dagens regler videreført, men det er også foreslått nye regler, blant annet regler om klarspråk og særlige regler for kollegiale organer. Forslaget legger til rette for videre digitalisering av forvaltningen. Lovforslaget tydeliggjør hvem loven skal gjelde for. Når det gjelder virksomheter organisert utenfor forvaltningsapparatet, gjelder loven bare når de utøver offentlig myndighet. Les mer om forslaget her.

 
Foto: Pixabay

Nytt regelverk for beregning av sykepenger

På sykepengeområdet har det skjedd endringer i regelverket med virkning fra 1. januar 2019 i fastsetting av grunnlaget for sykepenger, foreldrepenger og pleiepenger mv. Endringen legger blant annet til rette for bruk av opplysninger fra a-ordningen for å beregne sykepenger for arbeidstakere og frilansere. Imidlertid må arbeidsgivere beregne dette manuelt ved mange typer fravær, dersom ikke lønnssystemet håndterer dette. Slik beregning kan være utfordrende. Det er nytt i forskrift om at saksopplysninger (fra arbeidsgiver) til Arbeids- og velferdsetaten skal gis elektronisk. Du finner mer informasjon på Nav.no

Foto: Pixabay

Åpenhetsutvalget har levert sin utredning

Åpenhetsutvalget overleverte sin utredning til helseminister Bent Høie 30. april 2019. Utredningen redegjør for hvilke regler som gjelder for bilder, film og lydopptak i helse- og omsorgssektoren, barnevernet, barnehage og skole. Utredningen redegjør også for virksomhetenes adgang til å regulere fotografering, filmopptak og lydopptak gjort av brukere, pasienter, ansatte, pårørende, andre besøkende og mediene. Les NOU 2019:10 her

 
Foto: KS bedrift/ John Onolan

Kommunesammenslåing og interkommunale selskap

KS Bedrift har rettet fokus på at kommunesammenslåinger får konsekvenser for interkommunale selskap. Mange av selskapene får nye eiere og endringer i eierandeler. Dette betyr at nye selskapsavtaler for IKS-ene må vedtas av eierkommunene ved kommunestyrene.

Foto: KS

Ny publikasjon om kommuner og fylker

Hvordan står det egentlig til i kommunene og fylkene våre? KS har for første gang samlet status, resultater, utviklingstrekk og utfordringer for sektoren. Publikasjonen «Status Kommune" skal komme årlig. Les mer her.

 
Foto: Pixabay

Endringer i arbeidsmiljøloven

Arbeids- og sosialkomiteen har behandlet forslag om endringer i arbeidsmiljøloven, og Stortinget skal etter planen ha første behandling av forslaget i juni. I proposisjonen foreslås det at hensynet til et godt ytringsklima tas inn i lovens formålsbestemmelse. Varslingsbestemmelsenes virkeområde foreslås utvidet til å omfatte visse grupper som ikke er arbeidstakere i lovens forstand, og det foreslås bl.a. å lovfeste innholdet i begrepene "kritikkverdige forhold", "forsvarlig fremgangsmåte" og "gjengjeldelse". Du kan lese mer her.

Foto: Pixabay

Offentlige anskaffelser

Det er mange milliarder å hente på en bedre anskaffelsespolitikk. Dette fremheves i stortingsmeldingen "Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser"

Brønnøysundregistrene og Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) har i samarbeid utviklet eBevis. Dette er en digital tjeneste som forenkler deltakelse i offentlige anskaffelser, og gjør det enklere å sjekke om leverandører er seriøse. Les mer her.

 

 
Foto: Pixabay

Forvaltningsrevisjon

Vestfold kommunerevisjon har nylig levert en forvaltningsrevisjon om skolehelsetjenesten i Horten. I prosjektet så vi spesielt på skolehelsetjenestens systemrettede samarbeid med både grunnskole og videregående skole. Helsedirektoratets «Nasjonale faglige retningslinje for det helsefremmende og forebyggende arbeidet i helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom» av 2017, var sentral i denne forbindelse. I prosjektet undersøkte vi også hvor fornøyde elevene ved de tre ungdomsskolene i Horten og Horten videregående skole var med kommunens skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom. Vi konkluderte med at Horten kommune i hovedsak ivaretar nasjonale og kommunale krav og føringer til skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom. Kommunen hadde imidlertid enkelte forbedringspunkter, først og fremst når det gjaldt skolehelsetjenestens samarbeid med videregående skole.

Ønsker du å vite mer om prosjektet, kan du lese rapporten her

 

Foto: Pixabay

MVA på omtvistede regninger

Ved tvist eller usikkerhet knyttet til en faktura kan utbetaling holdes tilbake, og kreditnota kreves, men regnskapsmessig behandling må styres av anordningsprinsippet. Faktura bokføres etter fakturatidspunkt og medtas på terminens kompensasjonsoppgave, da kravet ellers kan være foreldet når forholdet er avklart. Les mer under punkt 23-5 om bokføringstidspunktet her.

 
Buskerud
kommunerevisjon IKS
Postboks 4197,
3005 Drammen
post@bkr.no
Telemark
kommunerevisjon IKS
Postboks 2805,
3702 Skien
post-tkr@tekomrev.no
Vestfold
kommunerevisjon
Sollistrandveien 12,
3187 Horten
post@vestfoldkommunerevisjon.no