Nyhetsbrev fra revisjonssamarbeidet i Viken, Vestfold og Telemark juni 2022
Foto: Økokrim

Økokrims trusselvurdering 2022

I trusselvurderingen presenterer Økokrim det som forventes å bli de største truslene innen ulike ansvarsområder. Et av aspektene som trekkes frem er at Økokrim mener at det er 60-90 prosent sannsynlighet for korrupsjon i kommunal sektor, og at risikoen er størst i forbindelse med anbudsrunder og tildeling av tillatelser.

 

Les mer
Andre nyheter
Foto: Pixabay.com

Pensjonsforpliktelse og arbeidsgiveravgift i kommuneregnskapet

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har i brev til Østre Viken kommunerevisjon IKS uttalt seg om pensjonsforpliktelse og arbeidsgiveravgift i kommuneregnskapet, hvor de vurderer at det ikke skal beregnes arbeidsgiveravgift når pensjonsmidlene overstiger pensjonsforpliktelsene. 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Skatte- og avgiftsendringer i revidert budsjett 2022

Regjeringens forslag til endringer på skatte- og avgiftsområdet omhandler blant annet temaer som merverdiavgiftsfritaket for elbiler og eiendomsskatt på grunn under kraftlinjer. 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Kommuneopsjonen 2023

I kommuneproposisjonen presenterer regjeringen sin politikk for kommunesektoren og det økonomiske opplegget for det kommende året. Det er et stort dokument med ti hovedavsnitt. Punkt 8 omhandler utviklingen i kommuneøkonomien og punkt 9 inntektsnivået for kommuner og fylkeskommuner.

I etterkant av at kommuneproposisjonen er vedtatt sendes det ut et rundskriv fra regjeringen som tar for seg hovedtrekkene i proposisjonen. Rundskrivet kommer som regel i slutten av juni.

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Dokumentasjon av lovpålagte helse- og omsorgstjenester

Skatteetaten har kommet med en prinsipputtalelse om dokumentasjonskrav for private virksomheter som fakturerer kommunene for omsorgstjenester eller sosiale tjenester. Det presiseres hva som er nødvendig dokumentasjon for kontroll av merverdiavgiftskompensasjon og hva som skal foreligge i regnskapet. Finansdepartementet har i brev uttalt at regnskapet må inkludere dokumentasjon med relevante opplysninger fra vedtakene, utstedt av kommunen, men at dette ikke trenger å være selve vedtaket.

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Tilskudd til klimatilpasning

 

Kommuner og fylkeskommuner kan søke om midler til kunnskapsoppbygging og utredninger om konkrete klimatilpasningstiltak. Miljødirektoratet deler ut tilskudd til kommuner og fylkeskommuner som vil øke kunnskapen om klimatilpasning.

Se søknader, tilsagn og beskrivelser av prosjekter som har fått støtte her

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Digitalisering og IK i offentlig sektor

Stadig flere offentlige tjenester tilbys digitalt, og mye informasjon lagres digitalt. Dette skaper nye utfordringer knyttet til informasjonssikkerhet. SSB har presentert sin årlige undersøkelse om digitalisering og IK i offentlig sektor. Undersøkelsen viser at forsøk på identitetstyveri fortsatt er det mest utbredte problemet innen IKT-sikkerhet. 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Status kommune 2022

 

KS utgir årlig Status Kommune. Her samles status, resultater, utviklingstrekk og utfordringer i kommunene og fylkene på utvalgte områder. 

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Melding til barnevernet ved høyt skolefravær

Høyt skolefravær kan gi grunn for en bekymringsmelding til barnevernet. Statsforvalteren slår fast at en slik melding er ikke et enkeltvedtak og foreldre har derfor ikke klagerett. 

Les mer
Foto: Riksrevisjonen

Mer revisjon av klima og forbedring av offentlig sektor

Riksrevisjonens kollegium (styre) har vedtatt seks revisjonsområder som skal prioriteres fremover. Temaer som skal prioriteres er: klimautfordringer, forbedring av offentlig sektor, samfunnssikkerhet og beredskap, ivaretakelse av sårbare grupper, samt forhold som er særlig betydning for samfunnets ressurstilgang og ressursbruk. 

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Sivilombudets innsynsguide

Innsyn i forvaltningens dokumenter er en helt sentral forutsetning for åpen og opplyst debatt. Retten til innsyn er også et viktig verktøy for å avdekke kritikkverdige forhold i den offentlige forvaltningen. Sivilombudet har utviklet en guide som skal dekke ståstedet til både den som ber om innsyn og til den som skal behandle kravet.

Les mer
Foto: Pixabay

Ny tolkning av regelverket for mva-kompensasjon for kommunale svømmeanlegg

En artikkel i «kontroll & revisjon 1/2022» forsøker å klargjøre tolkningsuttalelsen finansdepartementet kom med i desember 2020 om kompensasjon og kommunale svømmeanlegg. Ifølge denne bør publikumsbading kunne regnes som kompensasjonsberettiget virksomhet i de tilfeller der det er restkapasitet som utnyttes, anlegget er spillemiddelberettiget og inntektene fra publikumsbadingen ikke er kostnadsdekkende. Dette er ikke en tolkning skatteetaten er enig i, og det antas de vil fortsette å tolke regelverket strengt. Det kan imidlertid tyde på at dersom omfanget er svært begrenset, vil det kunne være mulig å kreve momskompensasjon selv med noe publikumsinngang.

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Forslag til endringer i IKS-loven er sendt til høring

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har lagt vekt på at de fleste IKS-ene hovedsakelig driver med typiske lovpålagte oppgaver, og ønsker derfor at reguleringen av IKS skal ligge nærmere kommuneloven. Det foreslås blant annet økt møteoffentlighet og innsyn, slik at representantskapsmøter og styremøter skal kunngjøres og være åpne. Videre foreslås det å fjerne flere krav, blant annet kravet om at departementet skal godkjenne oppløsning av selskapet, kravet om antall styremedlemmer og godtgjøring. Det foreslås også å justere økonomibestemmelsene for å harmonisere disse til ny kommunelov. Høringsfristen er 23.09.22 

Les mer
Foto: Pixabay

Forvaltningsrevisjonsrapporter

Informasjonssikkerhet og personvern er et område som har fått økende fokus i kommunenorge. Undersøkelser utført av Digdir viser imidlertid mange kommuner må fortsatt arbeide å få tilstrekkelig styring og kontroll på informasjonssikkerheten. I tillegg har krigen i Ukraina økt aktiviteten til russiske hackere og dermed aktualisert behovet for god IKT-sikkerhet i kommunene.

 

KS har også laget en egen veileder for internkontroll for informasjonssikkerhet og personvern.

 

Vestfold og Telemark revisjon har det siste gjennomført flere forvaltningsrevisjoner om informasjonssikkerhet. Fokus for forvaltningsrevisjonene har vært bla. organisering, personvernombud, protokoll, risikovurderinger, tekniske og organisatoriske tiltak og databehandleravtale. Her kan du lese rapporten fra: Sandefjord kommune (2021), Porsgrunn kommune (2022), Midt-Telemark kommune (2022) og Nome kommune (2022). I tillegg er vi i gang med et prosjekt i Bamble kommune.

 

 

Les mer
Viken kommunerevisjon IKS
Postboks 4197, 3005 Drammen
post@vkrevisjon.no
Vestfold og Telemark revisjon IKS
Postboks 2805, 3702 Skien
post@vtrevisjon.no