Nyhetsbrev Desember 2023
Foto: Pixabay.com

På vakt for fellesskapets verdier

Da er en ny kommunestyreperiode startet for både nye og mer erfarne representanter. Fra lovgivers side er kontrollutvalget tiltenkt en sentral og viktig rolle i kommunene. Kontrollutvalgets virksomhet og revisjon skal bidra til at fellesskapets verdier forvaltes på en betryggende måte, at bestemmelser etterleves og til læring og utvikling. Informasjon om arbeidet med kontroll og tilsyn er del av folkevalgtopplæringen, og det gis egen opplæring til kontrollutvalgene. Revisjonen kan bistå med opplæring på egne områder, både til folkevalgte og administrasjon. Du kan lese mer om revisjonens tjenester under Les mer.

Les mer
Andre nyheter

Foto: Pixabay.com

Tildeling av enerett renovasjon – i strid med EØS?

ESA mener at kommuners tildeling av enerettsavtaler om kommunalt næringsavfall er i strid med EØS-avtalens regler om offentlige anskaffelser. ESA mener også at kommuner som har påberopt seg enerettsunntaket ikke i ettertid kan påberope seg utvidet egenregi for samme kontrakt, selv om vilkårene for å legge det kommunale næringsavfallet direkte til et kommunalt selskap i utvidet egenregi skulle være til stede. Dette kommer frem i et supplerende formelt åpningsbrev fra ESA til Norge. Norge gis to måneder for å fremme sitt syn, før ESA kan beslutte å ta saken videre. Saken startet i september 2022. ESA er fortsatt bekymret for praksisen til kommuner som tilbyr "eksklusive rettigheter" i tildelingen av kontrakter for avfallshåndteringstjenester uten konkurranse.

Les mer
Foto: Pixabay

Risiko- og vesentlighetsvurderinger 2023-2027

Revisjonsselskapene er nå i gang med å lage risiko- og vesentlighetsvurderinger – en overordnet analyse av kommunens tjenesteområder. Vurderingene leveres til kontrollutvalgene, og skal danne grunnlag for kommunenes «plan for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll» i kommende periode. Risiko- og vesentlighetsvurderingen vil bli et informativt og nyttig dokument for både revisjonen, kontrollutvalget, kommunestyret og administrasjonen, og vil bli ferdigstilt i løpet av 2024.

Ønsker du å se eksempler på gjennomførte forvaltningsrevisjoner og eierskapskontroller i andre deler av landet, kan du i søke opp dette i forvaltningsrevisjonsregisteret.

 

Les mer

Foto: Pixabay.com

Beste praksis for kontraktsoppfølging

Direktoratet for økonomiforvaltning har utarbeidet en veileder for kontraktsoppfølging generelt og oppfølging av krav som skal motvirke arbeidslivskriminalitet spesielt.

Les mer
Foto: Istockphoto

Kommune dømt for å ha gitt ulovlig støtte til treningssenter

Driftsstøtten til et kommunalt treningssenter i Drøbak var ulovlig statsstøtte, mener lagmannsretten. Rettens flertall mener at driftsstøtten som ble gitt var ulovlig støtte i et konkurranseutsatt marked.

Les mer

Foto: Pixabay.com

Klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser.

Fra 1. januar vil en ny endringsforskrift skjerpe kravene for å ivareta klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Endringene innebærer at klima- og miljøhensyn som hovedregel skal vektes med minimum tretti prosent. Det blir utarbeidet en veiledning til de nye reglene.

Les mer
Foto: Istockphoto

Arbeidsgiveravgift av netto pensjonsmidler og pensjonsforpliktelser

For å ivareta kravet om beste estimat i kommuneloven § 14-6 skal arbeidsgiveravgift av netto pensjonsforpliktelse beregnes for hver enkelt pensjonsordning, og ikke for ordningene samlet. Dette slår departementet fast i et brev til NKK. 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Tilsyn med personopplysningssikkerhet 

Datatilsynet har gjennomført tilsyn med kommunenes håndtering av personopplysningssikkerheten. Den er gjennomført en brevkontroll med 93 kommuner og fem fylkeskommuner, samt stedlig tilsyn i 10 kommuner. Funnene fra brevkontrollen viser at det gjøres mye godt personvernarbeid, men også at det mangler overordnede retningslinjer og rutiner/prosedyrer. Det er også behov for mer, bedre og samlet veiledning

Les mer
Foto: Pixabay.com

Økende bølge av dataangrep

I rapporten «Nasjonalt digitalt risikobilde 2023» advarer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om en bølge av dataangrep, og sier at vern mot cyberangrep må prioriteres mer fremover for å unngå store samfunnskonsekvenser. Det siste året er det registrert en seksdobling i antall tjenestenektangrep. NSM tekker frem virksomheter innen høyteknologi, næring og offentlig forvaltning som mest utsatt.

Les mer
Foto: Pixabay.com

Endringer i kommunale regnskapsstandarder

Styret i Foreningen for god kommunal regnskapsskikk har fastsatt noen mindre endringer i de kommunale regnskapsstandardene.

I KRS nr. 1 er det tatt inn et unntak om at sosiallån skal regnskapsføres som utlån uavhengig av lånets løpetid. Det er også tatt inn en presisering av hva som regnes som varige driftsmidler.

KRS nr. 14 er endret for å sikre at elimineringsunntakene samsvarer med KOSTRA-veilederen når det gjelder interne renter og avdrag. 

Les mer
Foto: Statsforvalteren i Rogaland og Regjeringen.no

Veileder om saksbehandling i folkevalgte organer i kommuner og fylkeskommuner

Departementet publiserte i september en «veileder om saksbehandling i folkevalgte organer i kommuner og fylkeskommuner». Veilederen omtaler de mest sentrale saksbehandlingsreglene som gjelder før, under og etter møter i folkevalgte organ, blant annet innkalling og gjennomføring av møter, krav til møteoffentlighet og habilitet hos folkevalgte og ansatte i kommunen. 

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Veileder om interkommunalt samarbeid

Departementet har publisert en veileder om interkommunalt samarbeid etter kommuneloven. Veilederen gjør rede for reglene for vertskommunesamarbeid, kommunalt oppgavefelleskap (KO) og interkommunalt politisk råd (IPR). I tillegg har den generelle kapitler om muligheter og begrensninger for interkommunalt samarbeid og kjennetegn på ulike samarbeidsmodeller. 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Nye regler for IKS

 

Lov om interkommunale selskap ble endret i 2023 og det er kommet en ny budsjett- og regnskapsforskrift som trer i kraft 1. januar 2024. Det er flere justeringer i reglene for selskapenes økonomiforvaltning og det er bl.a. innført krav om at representantskapets møter skal kunngjøres og være åpne, og at innkallinger og saksprotokoller skal være tilgjengelige for allmenheten. 

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Justering av merverdiavgift

Styret i GKRS har fastsatt en oppdatering av notat om justering av inngående merverdiavgift og merverdiavgiftskompensasjon – regnskapsmessig behandling.

 

 

 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Ny opplæringslov

Stortinget har vedtatt ny opplæringslov som skal tre i kraft fra august 2024. Loven innebærer blant annet utvidede rettigheter til videregående opplæring og opplæring for voksne. I ny lov tydeliggjøres reglene om tilpasset opplæring og individuell tilrettelegging. Begrepet spesialundervisning erstattes med begrepene individuell tilrettelagt opplæring, personlig assistanse og fysisk tilrettelegging. 

Les mer
Foto: Pixabay.com

Vann- og avløpsgebyrer – behov for endringer

KS mener at investeringer innen vann og avløp med økonomisk levetid på over 40 år bør avskrives over flere år enn hva dagens regelverk tillater. Et slikt tiltak vil ifølge KS gi jevnere gebyrer og samsvare bedre med generasjonsprinsippet.

 

 

 

Les mer
Ill: Pixabay.com

Åpenhetsbarometeret 2023

 

Barometeret er utarbeidet av Kommunal rapport og Pressens offentlighetsutvalg. De har undersøkt i hvilken grad kommunene gir tilgang til politiske dokumenter og sikrer at journalister og folk generelt får innsyn i forvaltningen og de politiske beslutningene. For å lese mer om funnene og din kommune, trykk på linken.

 

Les mer

 

 

Foto: Pixabay.com

Forvaltningsrevisjoner fra Viken kommunerevisjon IKS

I høst har Viken kommunerevisjon gjennomført flere forvaltningsrevisjoner, blant andre;

Hol kommune – reguleringsplanarbeid og dispensasjonspraksis:

Prosjektets formål er å undersøke behandlingen av dispensasjonssøknader i byggesaker i kommunen. Det er undersøkt om saksbehandlingen er forsvarlig, samt sikring av enhetlig praksis ved behandling av dispensasjoner og om reguleringsplaner blir oppdatert ved behov. Det er også sett på hvordan kommunen tilrettelegger for næringsutvikling gjennom arbeidet med reguleringsplaner.

Ås kommune - Eierskapskontroll:

Formålet med eierskapskontrollen er å undersøke om Ås kommune forvalter sine eierinteresser i tråd med lovkrav, etablerte normer for god eierstyring og kommunestyrets vedtak og forutsetninger

Kongsberg kommune - Byggesak:

Prosjektets formål er å vurdere om Kongsberg kommune ivaretar sitt ansvar for byggesaksbehandling og tilsyn/ulovlighetsoppfølging på en tilfredsstillende måte.

Les alle rapportene på våre nettsider

Les mer
Viken kommunerevisjon IKS
Postboks 4197,
3005 Drammen
post@vkrevisjon.no
Sørlandet kommunerevisjon IKS
Havnegata 2, Postboks 63,
4801 Arendal
post@aarevisjon.no
Vestfold og Telemark revisjon IKS
Postboks 2805,
3702 Skien
post@vtrevisjon.no