Nyhetsbrev NOVEMBER 2024
Illustrasjon: KI

Riksrevisjonens rapport om tilskudd til ressurskrevende tjenester

Riksrevisjonen har undersøkt forvaltningen av tilskuddsordningen for særlige ressurskrevende helse- og omsorgstjenester. De påpeker at ordningen ikke er innrettet i tråd med kravene i reglementet for økonomistyring i staten, at Helsedirektoratet ikke har etablert et tilstrekkelig kontrollsystem, og at departementet ikke har fulgt opp disse svakhetene i forvaltningen.

Ifølge Riksrevisjonen krever også regelverket informasjon som kommunene ikke har forutsetning for å gi.

Les mer
Andre nyheter
Foto: KDDs veileder

Planlegging for fremtiden - veileder i planstrategi og arealregnskap

Kommunal- og distriktsdepartementet har utarbeidet og revidert veiledere for planstrategi og bruk av arealregnskap. Veileder for arbeidet med planstrategi utdyper departementets lovkommentar til plandelen av Plan- og bygningsloven. Den omtaler blant annet hvordan kommunene kan utnytte handlingsrommet i Plan-og bygningsloven og tilpasse planarbeidet til eget behov.

Alle kommuner anbefales å utarbeide et arealregnskap som del av kommuneplanarbeidet. Departementet har hatt et prosjekt for å utvikle veiledning, og flere kommuner har testet ut bruk av arealregnskap i reelle planprosesser. Les rapporten fra prosjektet og veileder her.

Departementet har også kommet med en tolkningsuttalelse om krav til saksbehandling ved endringer av reguleringsplaner etter forenklet prosess. 

Les mer
Illustrasjon: KI

Oppdaterte veiledere: forstå regelverket for varsling, innsyn og ansettelser

KS har utarbeidet en ny veileder om varslingsreglene i arbeidsmiljølovens kapittel 2A. Veilederen bygger også på KS` erfaringer gjennom rådgivning og oppdrag for kommuner og fylkeskommuner.

Sivilombudets veileder til behandling av innsynssaker, Innsynsguiden, er oppdatert. Den bygger på ombudets erfaringer med behandlinger av klager over manglende innsyn. Den skal være en veiviser til innsynsprosessen både for den som ber om innsyn og den som skal behandle kravet.

Sivilombudets veileder, Ansettelser fra A til Å for ansettelser i offentlig sektor er også oppdatert. Dette er et av områdene hvor Sivilombudet får flest klager. Feilene som avdekkes gjelder som oftest mangler ved utredning og dokumentasjon av ansettelsesprosessen. Veilederen gir oversikt over hovedreglene som gjelder, med anbefalinger om hvordan disse kan behandles i praksis.

Les mer
Illustrasjon: KI

Fremtidens digitale Norge

Regjeringen har lagt frem en ny nasjonal digitaliseringsstrategi, med mål om å gjøre Norge til det mest digitaliserte landet i verden. Den omfatter tiltak for moderinisering av offentlig sektor, næringsutikling, kompetanse, kriminalitetsbekjempelse, digital infrastruktur, grønn og digital omstilling, inkludering, og skjermbruk for barn og unge.

Les mer
Foto: Pixabay.com

Anbefalte tiltak for informasjonssikkerhet og personvern

KS’ Fagråd for informasjonssikkerhet og personvern (fagrådet) har utarbeidet veiledere for områder som Datatilsynet har satt søkelys på. De har utarbeidet anbefalte tiltak for å følge opp mangler avdekket etter tilsyn med håndtering av personopplysningssikkerheten i kommuner og fylkeskommuner.

Les mer
Foto: Pixabay.com

Møteportaler og krav til åpenhet

Hva skjer med den grunnlovfestede åpenheten når lokalpolitikken flytter inn i digitale løsninger? Det har Pressens offentlighetsutvalg undersøkt. De har sett på bruk av digitale møteportaler for møter i kommunestyrer og kommunale utvalg.

Les mer
Foto: Pixabay.com

Metoder for måling i kommuneregnskapet

I kommuneregnskapet er nøyaktig måling og verdsettelse avgjørende. Her kan du lese om prinsippene bak historisk kost og anordningsprinsippet, samt alternative metoder for å fastsette verdier, i tråd med gjeldende regelverk.

Les mer
Foto: Tom Fisk

Selvkost - gebyrgrunnlag og adgangen til å fremføre underskudd utover fem år

Kommunaldepartementet har i felles brev til Hjartdal kommune og Norsk Vann gitt rettledning til regelverket om når en kommune kan benytte unntaket i selvkostforskriften om å fremføre underskudd utover fem år, hvilke kostnader dette unntaket omfatter og hvordan det skal dekkes inn. Kommunen må identifisere kostnadene som er omfattet av unntaket (delunderskuddet), mens resten av underskuddet/overskuddet håndteres etter femårsregelen. Brevet omtaler eksempler på hvordan delunderskudd kan dekkes inn og krav til dokumentasjon.   

Les mer
Foto: Pixabay.com

Beregning av minimumsavdraget på lån

Det er fastsatt ny forskrift om minimumsavdrag på lån som gjelder f.o.m. budsjett- og regnskapsåret 2025, og som utfyller bestemmelser i kommuneloven og IKS-loven. Forskriften slår fast at budsjett- og regnskapsenhetene i kommunene og interkommunale selskaper skal ha et driftsbudsjett som minst dekker minimumsavdrag beregnet etter forskriftens regler.

Kommunaldepartementet har utgitt en veileder med forklaringer til bestemmelsene i forskriften.

Les mer
Illustrasjon: KI

Endringer i bokføringsforskriften

Skattedirektoratet har i juni 2024 fastsatt endringer i bokføringsforskriften. De viktigste endringene kan leses her.

Skattedirektoratet sier i brev til Revisorforeningen at de fastholder forståelsen av prinsipputtalelsen av 7.1.2019 om at bokføringspliktige skal registrere og dokumentere kontantsalg ved bruk av kassasystem med produkterklæring.

Skatteetaten har avdekket at flere leverandører ikke følger reglene om riktig leveringsadresse påført faktura. Et salgsdokument skal minst inneholde opplysninger som nevnt i bokføringsforskriftens § 5-1-1 første ledd. Dersom leverandøren ikke følger reglene om riktig leveringsadresse, er det viktig å være klar over at leverandøren kan komme i straffeansvar.

Les mer
Illustrasjon: KI

Forvaltningsrevisjon

Vestfold og Telemark revisjon IKS har gjennomført forvaltningsrevisjon av Bamble kommune sitt arbeid med å forebygge vold og trusler mot ansatte. Dette temaet er på planen i flere kommuner.

I Bamble har revisjonen vist at kommunen har tiltak for å forebygge vold og trusler og sikre oppfølging av ansatte som utsettes for dette, men det er mangler ved kommunens arbeid. Det gjøres ikke risikovurderinger i tråd med kravene som er satt. Spørreundersøkelsen blant ansatte viser at opplæringen trolig kan bli bedre, at rutinene ikke oppleves som dekkende nok og at oppfølging av ansatte kan bli bedre.

Les denne og andre rapporter på våre nettsider

Les mer
Viken kommunerevisjon IKS
Postboks 4197,
3005 Drammen
post@vkrevisjon.no
Sørlandet kommunerevisjon IKS
Havnegata 2, Postboks 63,
4801 Arendal
post@aarevisjon.no
Vestfold og Telemark revisjon IKS
Postboks 2805,
3702 Skien
post@vtrevisjon.no